Debat     Galleri     Log in
Klip i kørekortet kan måske være med til at redde liv

Af Journalist Ronald Nielsen, MedieKontoret

Ifølge en undersøgelse fra Rådet for Større Færdselssikkerhed vil mange flere bruge sikkerhedsselen, når de kører bil, hvis straffen for at køre uden sele bliver skærpet, fx med et klip i kørekortet

Når det gælder færdselssikkerheden, er pisk tilsyneladende bedre end gulerod. Sidstnævnte har været anvendt i årevis, hvor politi og alverdens andre kloge mennesker har henstillet til bilisterne om at følge loven og bruge sikkerhedsselen - først og fremmest af hensyn til deres egen sikkerhed. Alligevel er der fortsat mange, som kører uden sele. Men nu viser så en ny undersøgelse fra Rådet for Større Færdselssikkerhed, at truslen om et klip i kørekortet muligvis vil have en større effekt og kunne få danske bilister til at bruge selen.

Et klip i kørekortet for manglende sele kan redde 70 mennesker og betyde 300 færre alvorligt kvæstede alene de første tre år. Det vil give samfundet en økonomisk besparelse på 1,2 milliarder kroner, fremgår det af en undersøgelse, som rådet har lavet.

En selekontrol i slutningen af februar viste, at der stadig er alt for mange bilister, der risikerer livet ved at køre uden sele. De foreløbige tal fra Rigspolitiet viser, at politiet i løbet af en uge stoppede 2.453 bilister uden sikkerhedssele.

Trusler hjælper
Samtidig viser undersøgelser fra Rådet for Større Færdselssikkerhed, at hvis man skærper sanktionen for at køre uden sele, vil det have en betydelig positiv effekt på selebrugen.

400 bilister, som i tidligere kontroller er blevet taget for at køre uden sele, er blevet spurgt, og et klart flertal siger, at truslen om et klip i kørekortet kunne få dem til at spænde selen - hver gang. På den måde kunne 70 mennesker redde livet og 300 færre blive kvæstet.

- Det er mange liv, vi kan redde på en meget enkel måde. Bilisterne peger endda selv på, at udsigten til at få et klip vil få dem til at køre med sele. På den måde kan vi være med til at nedbringe antallet af trafikdræbte. Et tal, der er alt for højt i dag, siger Anders Rosbo, der er direktør i Rådet for Større Færdselssikkerhed. 

<-- Tilbage