Debat     Galleri     Log in
Lokalhistorisk bog om 100 års vognmandshistorie

Af Journalist Ronald Nielsen, MedieKontoret

"Fra én til hundreder af heste" er titlen på en lille lokalhistorisk bog, som Midtjyllands Vognmandsforening netop har udsendt for at markere, at det i år er 100 år siden, Viborg Vognmandsforening blev stiftet. Midtjyllands Vognmandsforening er resultatet af en sammenlægning mellem netop Viborg Vognmandsforening og Viborgegnens Fragt- og Vognmandsforening. Fusionen fandt sted med virkning pr. 1. januar 2000.

Da Viborg Vognmandsforening blev oprettet i 1909, blev der udelukkende anvendt heste som trækkraft. Det har som bekendt ændret sig siden, men faktisk var der hestebaserede vognmænd i Viborg helt frem til begyndelsen af 1960'erne.

Viborg Vognmandsforening, hvis første formand var vognmand A. Jensen, var udelukkende for vognmænd, der havde borgerskab og næringsbrev i Viborg by. Og i mange år vogtede de nidkært over, at der ikke blev overgivet opgaver til - eller samarbejdet med - vognmændene på landet. Disse blev først organiseret i 1938. Det skete ved oprettelsen af Viborgegnens Fragt- og Vognmandsforening, hvis første formand var vognmand og fragtmand Niels Jensen, Nonbo.

Offentligt arrangement til maj
Vognmand Anders Fransgaard, Viborg, er formand for Midtjyllands Vognmandsforening. Næstformand er

vognmand Svend Sørensen, Thorning. 100-året for oprettelsen af Viborg Vognmandsforening er foreløbig markeret ved en medlemsfest. Til maj følger så et offentligt arrangement, hvor vognmandsforeningen orienterer om sig selv og om vognmandserhvervet anno 2009. Ligeledes bliver der lejlighed til at se bl.a. flere gamle og nye lastbiler.

Ud over vognmændene selv har også Lokalhistorisk Arkiv for Viborg Kommune leveret en række lokalhistoriske billeder til bogen, der er skrevet af journalist Ronald Nielsen, MedieKontoret 

<-- Tilbage