Debat     Galleri     Log in
Både bil og chauffør skal være fit for fight til den lange ferietur

Af Journalist Ronald Nielsen, MedieKontoret

Udhvilet, frisk og "fit for fight". Det er kravet, hvad enten du skal føre et fly, eller du sætter dig bag rattet i en bil for at køre på ferie. Spørg bare Lars Helm. Både som pilot og lærer på Flyvevåbenets Flyveskole i Karup og som erfaren chauffør med titusinder af kilometer bag sig ved han noget om, hvad der skal til for at styre flyet eller bilen sikkert "i havn". Sammen med sin kone, Jane Helm, og parrets to børn, Mads og Emma Louise, har han et par gange taget den 1500 kilometer lange tur til Gardasøen. Det er foregået i parrets komfortable Mercedes.

- Men bilen gør det ikke alene. Chaufføren skal også være i topform, og han eller hun og skal lytte til kroppens signaler. Man skal være udhvilet, når man starter. Bliver man træt eller uoplagt undervejs, skal man køre ind på en rasteplads og holde en pause. Få noget frisk luft, gå en lille tur, drikke en kop kaffe. Og hvis det ikke er nok, må man hurtigst muligt finde et sted at overnatte, uanset hvor godt eller skidt det passer med den lagte tidsplan. Ellers kan det let gå galt på de trafiktætte veje, siger Lars Helm.

Taler sammen under turen
Han er altid chauffør på familiens ferieture. Jane Helm har rigeligt i de mange køreture, der indgår i hendes daglige arbejde som mediekonsulent for et telefonbogsforlag.

- Men jeg sover aldrig, når Lars kører. Ligesom ham har jeg opmærksomheden rettet på trafikken, og vi taler meget sammen under turen. Både fordi det er hyggeligt, og fordi det er en ekstra sikkerhed for, at Lars holder sig vågen. Vi kører lige så vel om natten som om dagen, og noget af det værste for en chauffør må da være at høre på de andres snorken, mens han eller hun selv sidder i mørket og styrer bilen gennem natten.

 

 


Der er tænkt på både børn og voksne, når familien Helm drager på langtur på de europæiske veje

Det vil jeg ikke udsætte Lars for, fastslår Jane Helm.

Vis hensyn til børnene
Har man som Jane og Lars Helm mindre børn med på turen, kræver det særlig forberedelse.

- Er turen lang, må man forberede børnene på det forinden. Ligeledes opbygger vi et mindre lager af ting og sager, børnene kan lege med undervejs: En masse forskellige spil. En skærm, hvor de kan se film eller spille Playstation. Malebøger og farvekridt. Små slikposer. Og så videre. Samtidig laver vi nogle spændende madpakker, og pakker en masse frugt og drikkevarer, så vi ikke behøver stoppe hver gang, et af børnene bliver sulten. Endelig er det vigtigt, at der også sker noget på børnenes præmisser, når vi gør holdt. Det kan være noget så simpelt som lidt boldspil på en rasteplads, siger Jane og Lars Helm.

<-- Tilbage